Chiar ma intrebam intr-o zi daca Elena Basescu va deschide gura in Parlament. Cand am fost in vizita la Strasbourg imi povestea un parlamentar roman ca sunt unii care nu au luat cuvantul niciodata. Uite ca Baseasca are initiativa. Asadar, in cadrul sedintei de astazi, membrii Comisiei pentru Afaceri Externe au adoptat amendamentele depuse de europarlamentarul roman Elena Basescu. Dintre cele sase amendamente adoptate, doua se refera la Raportul de tara pentru 2009 privind Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, doua la Raportul de tara pentru 2009 privind Croatia si doua la Proiectul de aviz privind propunerea de regulament al Parlamentului European si al Consiliului privind masurile de garantare a securitatii aprovizionarii cu gaze naturale si abrogare a Directivei 2004/67/CE.
Amendamentele referitoare la Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei sustin consolidarea capacitatii administrative a tarii de gestionare a fondurilor de pre-aderare puse la dispozitie de catre Uniunea Europeana si sprijina implementarea reformelor necesare in cadrul procesului de aderare.

Amendamentele la Raportul de tara pentru 2009 privind Croatia introduc urmatoarele prevederi: incurajeaza Croatia sa isi continue eforturile de promovare a diversitatii culturale si sa dezvolte proiecte de cooperare transfrontaliera cu scopul realizarii coeziunii sociale, economice si teritoriale.

In cadrul raportului privind securitatea aprovizionarii cu gaze naturale, Comisia AFET a adoptat ambele amendamente de compromis ale Elenei Basescu cu raportorul Jacek Saryusz-Wolski (Presedintele delegatiei Poloniei in PPE). Acestea vizeaza necesitatea implementarii de masuri preventive in cazul unor amenintari grave la adresa sigurantei aprovizionarii cu gaze, principiul solidaritatii intre statele membre si luarea in considerare a raportului dintre costuri si eficienta in implemenatrea Planului de Actiune Preventiva.
Na, mai ziceti ceva!