Va mai amintiti de campania 10 MARI sibieni? In caz ca nu, dati un search pe blog. Pentru ca am avut onoarea sa fiu invitata sa particip la aceasta inedita campanie, va voi prezenta 20 de personalitati marcante pentru Sibiu. Cu ajutorul istoricului Razvan Pop, unul dintre initiatorii acestei campanii, in acesta seara va voi da cateva date despre Andrei BÂRSEANU. M-am bucurat mult ca mi-a fost repartizat mie deoarece iubesc poezia Pe-al nostru steag e scris unire, dar spre rusinea mea, nu am stiut pana acum ca el a scris-o si nici ca melodia este in prezent imnul Albaniei. Poate veti avea si voi ceva de invatat din urmatoarele randuri. Lectura placuta.

Se naşte în 1858 lângă Braşov. Studiile le face la Braşov apoi a plecat la Viena şi Munchen unde între 1878 şi 1881 îşi va definitiva studiile universitare. Se alătură organizaţiei studenţeşti „România Jună”.
Revine în Transilvania, mai întâi la Braşov, unde va preda la liceul românesc. Va fi corector şi apoi dirigent al şcolilor superioare. Se va muta la Sibiu, unde va fi numit director al învatamântului. Editează revista „Şcoala şi familia” în 1887. A scris şi în alte reviste. Va deveni membru al Academiei Române şi în 1912 va fi ales vicepreşedinte. Cu un an înainte va fi ales preşedinte al ASTRA, funcţie ce o va deţine până în 1922. Tot în aceeaşi perioadă va deveni director regional al şcolilor.
În 1918 devine vicepreşedinte al Marelui Sfat Naţional iar mai apoi al Consiliului Dirigent de la Sibiu.
În timpul studiilor de la Viena îl cunoaşte pe Jan Urban Jarnik, viitorul filolog de origine cehă. El este autorul poeziei „Pe-al nostru steag e scris unire”, ce va avea un real succes între români şi mai ales între soldaţii români din Primul Război Mondial. Paralel cu activitatea din Transilvania va menţine legăturile cu intelectualitatea din România. Publică traduceri. Împreună cu Jarnik va edita lucrări de folclor românesc. Moare în 1922. Nu ma pot abtine sa nu va atasez si poezia Pe-al nostru steag e scris unire, mai ales in aceste momente in care se afla Romania cred ca e binevenita!Pe-al nostru steag e scris Unire este un cântec patriotic dedicat unirii Principatelor Române, Moldova şi Ţara Românească de la 1859. Muzica îi aparţine lui Ciprian Porumbescu, iar versurile lui Andrei Bârseanu. Melodia este în prezent imnul naţional al Albaniei.
Pe-al nostru steag e scris Unire

Pe-al nostru steag e scris unire,
Unire-n cuget şi simţiri
Şi sub măreaţa lui umbrire
Vom înfrunta orice loviri.
Acel ce-n luptă grea se teme
Ce singur e rătăcitor,
Iar noi uniţi în orice vreme
Vom fi, vom fi învingători.
Am înarmat a noastră mînă
Ca să păzim un scump pămînt,
Dreptatea e a lui stăpînă,
Iar domn e adevărul sfînt.
Şi-n cartea veşniciei scrie
Că ţări şi neamuri vor pieri,
Dar mîndra noastră Românie
Etern, etern va înflori.
Învingători cu verde laur
Noi fruntea nu ne-o-mpodobim
Nici scumpele grămezi de aur
Drept răsplătire nu dorim.
Ştiind că-n viaţa trecătoare
Eterne fapte-am împlinit
Şi chinul morţii-ngrozitoare
Bogat, bogat e răsplătit.