Nici nu va puteţi da seama cat de onorata ma simt sa scriu despre George Bariţiu în cadrul campaniei 10 MARI sibieni. Am studiat atat de mult în facultate despre el, încât am numai cuvinte de laudă. Cu ajutorul istoricului Răzvan Pop, va dau câteva date despre George BARIŢIU.
S-a născut în actualul judeţ Cluj în 1812. Studiază la Remetea, apoi la Blaj şi Cluj. Studiile universitare şi le începe la Blaj în 1831. Aici se pregăteşte pentru a fi hirotonit şi a deveni preot, asemeni tatălui şi bunicului.
Alege o altă carieră profesională, devenind profesor la Liceul Comercial din Braşov. La Braşov îşi începe activitatea culturală şi cea jurnalistică. Înfiinţează primul ziar românesc, „Gazeta de Transilvania”, a înfiinţat la Blaj ziarul „Foaie pentru minte, inimă şi literatură”, primul ziar literar din spaţiul românesc. Ambele îşi încep publicarea în 1838. La Sibiu va înfiinţa, sub auspiciile ASTRA, revista „Transilvania” pe care o va coordona începând cu 1868 timp de 21 de ani. Alături de ceilalţi scriitori şi jurnalişti de la „Transilvania” va publica între 1898 şi 1904 prima enciclopedie din spaţiul românesc.
Paralel se implică şi în viaţa politică a românilor din principat. Participă în 1848 la Adunarea de la Blaj şi se va implica în conducerea revoluţiei româneşti. Se va implica în viaţa culturală a României, fiind unul dintre fondatorii Societăţii Literare Române ce apoi va deveni Academia Română. El va deveni preşedinte al acesteia în 1893.
După Revoluţie va sta mai mult la Sibiu. Va fi unul dintre principalii susţinători ai aducerii căii ferate la Sibiu şi la construcţia unei gări. În 1861 alături de Timotei Popovici va înfiinţa ASTRA (Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român). Va fi preşedinte al acestei organizaţii înainte fiind secretar. La Sibiu îşi publică şi lucrearea sa „Părţi alese din Istoria Transilvaniei pre două sute de ani în urmă”, între 1898 şi 1891.
Moare în 1893 la Sibiu, fiind inmormântat în curtea Bisericii dintre Brazi. Este considerat întemeietorul presei româneşti.

Reclame