Asta i-a spus un medic de la Maternitatea Sibiu unei femei care a nascut in urma cu sapte ani un copil suspect ca ar suferi de Sindromul Down. Am ramas uimita de povestea acestei femei care a decis sa vorbeasca cu mine in vederea unui articol dedicat zilei internationale a Sindromului Down, sarbatorita pe 21 martie. O sa va spun aici, pe scurt. Restul povestii o puteti citi in Sibiu 100%. În urmă cu șapte ani, chiar în preajma Crăciunului, i-a dat naștere lui Ștefan. Un dolofan de 3,4 kilograme. Bucurie mare în sânul familiei, dar mai ales pentru surioara de 4 ani care-și aștepta nerăbdătoare frățiorul acasă. Proaspăta mămică, fiind la a doua naștere, știa ce trebuie să facă. Se pregătea să-și alăpteze copilul, să-l ia în brațe să să le spună celor de acasă cât de frumos este. Orele se scurgeau, dar nimeni nu venea pe la ea. Deși extenuată după naștere, mama nu a mai putut aștepta. A coborât să întrebe de copilașul său. A dat peste un medic de gardă, care, înițial nu a vrut să-i dea niciun fel de realții pe motiv că nu este medicul curant al copilului. „După insistențe mi-a spus că are sindromul Down. Eu nu mai auzisem până atunci de această boală. Eu i-am spus ca sunt sidpusa sa iau pastile scumpe sa-l tratez. Nu mi-a explicat mai nimic despre această boală, ci mi-a spus un cuvânt de genul că acești copii sunt mai blegovani. Nu pot uita nici până astăzi râsul acelui doctor care mi-a sugerat să-mi abandonez copilul pe motiv că și doctori și oameni cu stare fac acest gest când află că au copii cu acest sindrom. Am plecat în salon și am început să plâng, nu a venit nimeni după mine să vadă dacă mi s-a făcut rău, dacă am pățit ceva”,își amintește cu lacrimi în ochi, mama lui Ștefan. Aceste clipe de groază se petreceau în urmă cu șapte ani la Maternitatea din cadrul Spitalului Județean Sibiu. De supărare, mama și-a pierdut laptele și nu și-a mai putut hrăni la sân copilul. Nu s-a gândit nici măcar o clipă să-l abandoneze și a fost externată după trei zile, fără a i se recomanda vreun tratament pentru copil, fără a fi îndrumată să facă analiza de sânge nimită cariotip, care poate confirma sau infirma suspiciunea medicilor neonatologi și anume dacă Ștefan are sau nu acest sindrom. Ce este Sindromul Down? Sindromul Down (trisomia 21) reprezintă o afecţiune cromozomială (o afecţiune din naştere, care este prezentă la copil încă din momentul conceperii) cauzată de prezenţa unui cromozom 21 suplimentar. La om, sunt 23 de perechi de cromozomi în fiecare celulă (46 în total), sindromul Down fiind cauzat de prezenţa unui cromozom 21 în plus, rezultând astfel un număr total de 47 de cromozomi, în loc de 46. Apariţia Sindromului Down nu poate fi împiedicată, nici tratată, apărând în toată lumea, indiferent de rasă, cultură, religie, nivel social sau economic. Sindromul Down nu este o boală ereditară, ci o schimbare genetică definitivă.
Sursa foto http://sanatate.bzi.ro
24/03/2011 at 7:48 PM
offf, sunt inmarmurita. Sper ca astfel de medici nu mai exista in sisemul medical.
25/02/2012 at 8:13 PM
Exista oameni de toate varstele care nu vor sa faca lucruri noi doar pentru ca ei au invatat ceva si doar aia vor sa faca.
05/03/2012 at 12:35 AM
Am citit si m-am intors in timp pentru matusa mea.La fel i s-a adresat si ei doctorul” faceti altul doamna,copilul asta nu e sanatos”.Am un var,Catalin, care luna aceasta pe 26 implineste 41 ani.S-a nascut cu sindromul Down si intradevar este f greu.Nu se descurca singur,este un copil toata viata.Majoritatea fac unele complicatiiCatalin este operat de la 11 ani de inima.Pacat ca medicii din ziua de azi nu recomanda analiza gravidelor inca din primele saptamani./Cine nu cunoaste boala este pur si simplu pus in fata unui fapt implinit.Greu,f greu ptre copil cat si ptr parinti.
Le doresc rabdare si putere in ingrijirea micutului Stefan