Astazi este ziua de nume a fiicei mele, Karina Iris. Cel de-al doilea nume, Iris, i l-am pus in urma unui vis cu cateva zile inainte de nastere. Am petrecut frumos deoarece a avut parte de vreme buna si am mers in Piata Mare din Sibiu si ne-am distrat pe cinste. La multi ani tuturor celor care poarta nume de flori! Pentru cei interesati de originea numelui Iris.

Cuvantul grec iris inseamna „curcubeu”.Floarea a primit acest nume de la zeita greaca Iris , divinitatea curcubeului , mesagera zeilor de pe muntele Olimp.Zeita prelua mesajele de pe taramul divin , numit „ochiul paradisului” si , invesmantata intr-un nor de stropi stralucitori , purtata de aripi asemenea ingerilor , le aducea pe pamant coborand de-a lungul curcubeului.Iris are si semnificatia de „ochi al paradisului” , desemnand atat zeita , floarea , cat si centrul ochiului nostru.Irisul , ca parte a ochiului , reprezinta micul graunte de paradis care salasuieste in fiecare dintre noi.
In Grecia antica , irisul era un simbol al Ideii si Mesajului.Barbatii plantau adesea flori de iris pe mormintele iubitelor sau sotiilor lor ca un tribut adus zeitei Iris , care avea indatorirea de a conduce sufletele femeilor spre campiile elizee.
De asemeni , floarea de iris era considerata a avea proprietati de vindecare ; medicul grec Discorides prescria radacini de iris in amestec cu miere si otet ca un remediu contra tusei , racelii , indigestiei si sciaticii.
Acum cateva mii de ani , un artist caruia i se incredintase reprezentarea „in stucco” a preotului-rege din Minos pe peretii palatului din Knossos , l-a infatisat pe acesta inconjurat de o multitudine de irisi.

Vazut ca un simbol al puterii si in Egiptul antic , irisul era amplasat pe sprancenele sfinxului si pe sceptrele faraonilor.Atunci cand faraonul Thutmosis III a celebrat cucerirea unor vaste teritorii din Asia Mica prin crearea unei gradini cu irisii adusi din campaniile sale de razboi , impresionat de frumusetea acestor flori , a ordonat imortalizarea lor in sculpturile din templul lui Anon din Karnak.

De-a lungul vremii , irisul a fost un simbol central in cultura mediteraneana si in cea din sudul Europei.Familiarul simbol „Fleur-de-lis” este o stilizare (cu 3 petale) a irisului .
Doua legende descriu modul in care „Fleur-de-lis” , reprezentand perfectiunea , lumina si viata , a devenit un simbol al monarhiei franceze.
Conform celei dintai , primul rege francez , Clovis , avea o sotie crestina , Clotilda , care se straduise indelung dar fara succes sa isi converteasca sotul la crestinism.In anul 469 e.n. , Clovis , avand de infruntat armata unui trib germanic care ii invadase teritoriile , a jurat ca , daca reuseste sa isi infranga dusmanii , va deveni crestin iar simbolul celor trei broaste de pe stindardul lui va fi in inlocuit cu trei crini.A iesit invingator in razboi iar floarea sacra de iris a fost pictata pe steagul sau de lupta.
O a doua legenda relevand semnificatia istorica a simbolului „Fleur-de-lis” este datata in anul 1147 , cand regele francez Louis al VII-lea s-a conformat unui vis care ii spunea sa isi aleaga ca emblema un iris purpuriu inainte de a porni cea de-a doua cruciada.
Ioana d’Arc , sprijinind inscaunarea ca rege a Delfinului , Charles al V-lea , a purtat un steag alb cu emblema „Dumnezeu binecuvanteaza Franta” , sub forma „Fleur-de-lis” , atunci cand a condus trupele franceze catre victoria in fata armatei engleze .
Crinul , simbol al monarhiei franceze , a fost ascuns intru totul vederii publicului de catre revolutionarii din 1789.Ornamentele reprezend crini au fost inlaturate de pe cladiri si de pe draperii , iar cetatenii care purtau „fleur-de-lis” pe vesminte sau ca bijuterie erau ghilotinati fara drept de apel.

Cele trei frunze ale irisului semnifica credinta , intelepciunea si valoarea.Irisul a fost o reprezentare a regalitatii si protectiei divine pe parcursul secolelor , in intreaga lume.

In Japonia , irisii sunt un simbol al eroismului , iar irisii albastri sunt o referinta la „sangele albastru” , jucand un rol important pentru baietii care iau parte la traditionalul festival de primavara.

Irisul este floarea nationala a Frantei , fiind adesea folosit ca insemn sau emblema a acestei tari.

Ca emblema a orasului New Orleans , intemeiat de catre francezi , simbolul „fleur-de-lis” a fost desenat pe ziduri de catre supravietuitorii uraganului Katrina , ca un apel de salvare a orasului devastat.

Sursa http://godessdiana88sex1.blogspot.com/